KURUMSAL GELİŞİM ve EĞİTİM:
“Ülkemizde gelişim denildiğinde kimileri bu gelişimi kendi boyun, göbek ve banka hesapları olarak algılasa da gelişimin sağlanması, hem birey hem kurum hem de Ülke genelinde toplam Milli gelir açısından artı değer sağlamaktadır”
Günümüzde eğitim konusu ne yazık ki yeniden yapılanmaya muhtaç durumdadır. Eğitim eğilmekle, bükülmek, şekillendirmek olarak algılanmakta ve bu süreçlerden geçmektedir. Birçok firma yılın belli zamanlarında bölüm ya da seçilmiş elemanları için eğitim organizasyonları yapmakta hatta bu konuda ciddi paralar da sarf etmektedir. Birilerinin masa başında hazırlayıp sunduğu belgeleri diğerleri takip etmekte, (hatta iş yeri dışında olduğu için biraz da zevkle takip edilmekte) yasak savar notlar alınmakta ve süreç tamamlanmaktadır. Bu tür bir eğitim politikasının rasyonel faydası kısıtlıdır. ”
BİR DEĞİŞİM, BİZE GELİŞME FIRSATINI SAĞLAYACAK OLAN BİR SONRAKİ DEĞİŞİME YOL AÇAR.” VIVIEN BUCHEN
Oysaki:
İşletmelerin kurumsallaşma ihtiyaç ve taleplerine paralel olarak bu talepleri yerine getirecek kurum ve kuruluşların da gerekliliği ortaya çıkmıştır. Genel olarak kurumsallaşmayı eğitim programına alan bu tür kuruluşların sayısında son yıllarda büyük artış olmuştur, bir veya birkaç kişinin eğitiminden tüm departman veya şirket eğitimine hizmet vermek üzere konuşlanmışlardır. İsimleri ve ya sıfatları ne olursa olsun küresel bakış hedefli bu oluşumlar; işletmeleri daha sistematik ve bilimsel temelli kurumsal yapılara ulaştırmak için çaba sarf ederler.
Kurumsal gelişim de eğitimin en önemli özelliği; tüm işletme üzerinde durulması ve elde edilen bilgi ve belgelerin tüm işveren, iş gören ile birlikte ortak yaşam alanı içerisinde paylaşılıyor olmasıdır.
Bilindiği gibi geleneksel eğitimde önceden hazırlanan raporlar kursiyer veya takipçilere dikte edilir bazen örnekleme ama çoğu zaman anlatım ile süreç tamamlanır.
Profesyonel kurumsal eğitimlerinde ise kişilerden çok sisteme yönelik eğitim verilmektedir ve verilmelidir de çünkü kurumsallaşma kişilerarası ilişkiler kadar hatta daha fazla gruplar ve örgütler arası işbirliğinden oluşmuştur
Kurumsallaşma sürecindeki bir işletmede tutumlarla ilgili bir yaklaşım mı yoksa yapısal süreçler mi daha etkin ve önemlidir sorusuna verilecek yanıt zaten kurumsallaşmanın bakış açısını ortaya koyar, insanı tutum ve davranışların etkin olmadığı söylenemez ancak yapısal süreçlerde bilinmelidir ki modernizasyon ve yeniden yapılanma insanı davranışlardan daha da öte yarar sağlayacaktır.
Kurumsal gelişimi sağlamak için ele alınan eğitim süreçlerinde dikkate değer bir özellikte yapay olmayan doğal ve gerçek alanlarda değişimin ve bunun eğitiminin yapılmasıdır. Yani somut elle tutulur olay ve mekânlarda yürütülen bu süreçten azami faydayı elde etmek mümkün olur.
"BAŞARI, KÜÇÜK HATALARIN VE BAŞARISIZLIKLARIN BİRAZ İLERİSİNDE DURAN ŞEYDİR." T. J. WATSON
Kurumsallaşma yolundaki eğitim süreçlerinin yararlarını ana hatları ile belirmek gerekirse:
•Eğitimler sorunun çözümüne olanak sağlar
•Fikir ve düşünceler vizyon ve takım bilinci doğurur
•İletişim kanallarının gelişmesine katkı sağlar
•İş yeri ve çalışanlar arasında güven ilişkisini artırır
•Somut veriler elde edilir ve bu bilgiler kurum hafızası yaratır
Sonuç olarak: eğitim ile elde edilen yetenek ve bilgilerin kurumsallaşma sürecine olan katkısı verilecek eğitimin kalitesi ile doğru orantılı olacaktır. Ehil eğitimciler vasıtasıyla verilecek eğitimin yararı maliyet ve kar kadar önemlidir.