BAŞARILI BİR TAKIM YARATMA:
İşletme içinde bulunan çalışma grupları veya çalışma departmanlarının birer takım haline getirilmesi hem o bölüm için hem de kurumun tamamı için başarılı ve verimli sonuçlar elde etmede kolaylık sağlayacaktır.
Bu bakımdan işletmedeki çalışma gruplarının etkin ve verimli birer takım haline getirmek için gerekli olabilecek bazı temel kriterlerden bahsetmek istiyorum:
“BAŞARI İNSANA BELKİ ÇOK ŞEY ÖĞRETMEZ, FAKAT BAŞARISIZLIK ÇOK ŞEY ÖĞRETİR. “ÇİN ATASÖZÜ
1. Tanımlanmış amaçlar ve hedefler: üyelerin birlikte ortak amaçlar üzerinde çalışarak başarıyı yakalayabilmeleri için bu amaçların ve kurum vizyonunun tam ve açık bir biçimde takımın her ferdi tarafından bilinmesi ve kanıksaması gerekir.
2. Başarılı liderlik: takımın etkin olabilmesi için takım liderinin ehil eğitimli ve uzlaşmacı karakterli olması büyük önem arz eder lider gerektiği durumlarda yönetim gücünü takım üyeleri ile birlikte kolektif bir biçimde kullanabileceğini hem kendisi kabul etmeli hem de takımına bu durumu hissettirebilmelidir.
3. Üye yapısı: ortak amaç için hedeflenen takımda üyelerinde bu amaca hizmet edebilecek kabiliyet yetenek ve aynı zamanda istekte olanları seçilmelidir. Takım üyelerinin aynı düzey, eğitim ve formasyonda olması takıma başarı değil başarısızlık getirecektir farklı bölümlerden ve yeteneklerden sağlanacak katkı takımın sinerjisini artıracaktır bu duruma yönetici dikkat etmelidir.
4. Sadakat: kişisel olarak takım üyeleri amaç ve hedeflere şahsen bağlılık hissi duyacaklardır. Bu hissiyat da ki üyeler hem kendi içlerinde hem de diğer üyelerle ilişkilerinde bu bağımlılık isteğinin gruba yansımasına da katkı sağlayacaktır. Herkesin aynı hislerle dolu olduğu takımda toplam kaliteyi yakalamak daha kolay olacaktır.
“BÜTÜN BÜYÜK İŞLER, KÜÇÜK BAŞLANGIÇLARLA OLUR. CICERO
5. Olumlu hava. Takımın başarısı için üyelerin kendilerini rahat hissetmeleri baskıdan uzak karar ve çalışma içinde olmaları gerekir eğer yaptıkları işte katkı sağlamaya isteklendirilirlerse ve cesaretlendirilirlerse bundan imtina etmeyecek ve ellerindeki her şeyi takımın başarısı için sarf edeceklerdir
6. Kurum yapısı: eğer takımın içinde bulunduğu kurum takımın faaliyetlerinin olumlu sonuçlarını görerek takıma gereken ilgi ve katlıyı sağlarsa bu durum üyelerin motivasyonunu artırarak takımın başarısını da artıracaktır
Sonuç olarak: dikkatli ve özenli bir takım oluşturmak kadar takımın olgunlaşması ve başarılı çalışmalar yapması için hem bilimsel hem de duygusal verileri dikkate almak gerekir Takımın başarısı için her üye kadar takım liderinin ve üst yapı kurumun da takımın başarısı için yapabilecekleri olduğu gerçeği de unutulmamalıdır.