2015 yılında ekmeklik buğday fiyatının bir önceki yıla göre ortalama % 2,4, gübre fiyatının ise ortalama % 5,7 arttığını vurgulayan Gül, “Sonuç olarak ekmeklik buğday fiyatındaki artış, girdi fiyatlarındaki artışın gerisinde kalmış, çiftçi enflasyona ezdirilmiştir demiştik. Bu yıl buğday fiyatlarının, rekoltenin yüksek olacağı beklentisi nedeniyle düşük seyretmekte; TMO’nun hasadın ilerleyen dönemlerini beklemeden, piyasa fiyatları daha da düşmeden gerekli müdahaleyi bir an evvel yapmalıdır” ifadelerini kullandı.
3 Temmuz tarihinde Çorum Borsası’nda Anadolu kırmızısı sert buğdayın kilogramı ortalama 0,69 kuruştan; arpanın ise 0,567 kuruştan işlem gördüğüne dikkat çeken Gül, “Bu fiyat açıklanan müdahale alım fiyatının çok çok altındadır. Bu nedenle TMO’nun zamanında, maliyetin üzerinde, uygun müdahale alım fiyatı ile alıma başlamalı ve üreticimizin emeğini boşa çıkarmamalıdır.
Piyasayı düzenleyici tedbirler alan TMO’nun bu konuda da hassas davranarak üreticinin talebini yerine getirmelidir. Ancak bunu yaparken bir tüccar gibi kesinlikle Borsa’ya oturmamalıdır” şeklinde açıklamada bulundu.
(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim