Çorum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından sektör temsilcilerine yönelik olarak kuş gribi bilgilendirme eğitim toplantısı yapıldı.
İl Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıya İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Arif Akar, Gıda ve Yem Şube Müdürü Erdal Karıncalı, tavukçuluk ve yumurta sektöründen üreticiler ve pazarlamacılar katıldı.
İl Müdürü E. Elfaz Ermiş, toplantının açılışında yaptığı konuşmada; Türkiye genelinde bazı yerlerde kuş gribi vakıası görüldüğünü belirterek, havaların geç ısınması ve yağışların çok olmasının kuş gribinin çoğalması için uygun ortam oluşması anlamına geldiğini söyledi.
Virüsün genellikle nakliye araçlarıyla ve diğer kanatlılarla yayıldığını; Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgelerini İç Anadolu, Marmara ve Ege Bölgelerine bağlayan anayolların ilimizden geçmesi nedeniyle bulaşma riskinin çok yüksek olmasına rağmen sektör temsilcileri tarafından biyogüvenlik konusunda gerekli hassasiyetin gösterildiğini belirten Ermiş, "Türkiye’de ilk vakıa görülmeye başladığından beri bu tedbirleri uygulatmak için yoğun bir çaba sarf ettik ve şuana kadar ilimizde kuş gribi vakıasına rastlamadık" dedi.
Biyogüvenlik önlemlerinin önemine dikkat çeken Ermiş; “Tavuk ve yumurta nakillerinde gerekli tedbirleri alalım. Çünkü virüsün girdiği zaman ildeki tavukçuluk sektörünün tamamı bundan etkilenecektir" diye konuştu. Yapılan eğitimde kuş gribinin çoğalması, yayılması, Dünya’da ve Türkiye’deki durumu, çevre koşullarına dayanıklılığı, çiftlik yönetimi ve çiftlikte biyogüvenlik konularında bilgiler verildi. Kuş gribi çıktığında değil öncesinde de her zaman tedbirli olunması, hijyen ve biyogüvenlik tedbirlerinin hassasiyetle uygulanması gerektiği vurgulandı.
Eğitim karşılıklı soru ve cevapların ardından sona erdi.



(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim