Eğitim-Sen Çorum Şubesi'nden yapılan açıklamada “Yaşamlarını sürdürmek için çok zor koşullarda çalışmak zorunda bırakılan tarım işçilerinin trafik kazalarında hayatını kaybetmesinin önüne geçilmesi için derhal gerekli adımlar atılmalıdır” denildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Manisa’nın Gölmarmara İlçesi’nde kasasında tarım işçilerini taşıyan kamyonetin bir tanker ile çarpışması sonucu 13‘ü kadın olmak üzere 15 tarım işçisi hayatını kaybetmiş, iki kişi de yaralanmıştır. Eğitim Sen Manisa şube başkanı eşliğinde bir heyet hemen kaza yerine hareket etmiştir.
Son yıllarda madenlerde, inşaatlarda en temel iş güvenliği tedbirlerinin bile alınmaması nedeniyle ölen ya da Manisa’da olduğu gibi tarlaya çalışmaya giderken yaşanan trafik kazaları nedeniyle hayatını kaybeden işçi sayısının giderek artmış olması dikkat çekicidir. Bu tür kazalar yıllardır olmasına rağmen, tarım işçilerin ulaşımı ve çalışma koşullarına yönelik hiçbir tedbir alınmaması, işçilerin iş kazasına değil, doğrudan cinayete kurban gittiğini göstermektedir.
Türkiye`de işçilerin ancak toplu olarak öldüklerinde, iş cinayetlerine kurban gittiklerinde haber olabilmesi, ülkemizin sudan ucuz hayatlar ülkesi olduğunun kanıtıdır. İşçilerle ilgili işçi sağlığı iş güvenliğini almayanlar, işçiler hakları için direnişe geçince patronları korumak için bütün devlet imkânlarını korumak için adeta seferber olanlar, işçilerin çalışma koşulları bir yana can güvenliğinin sağlanması gereken durumlarda bile "üç maymun"u oynayarak, iş cinayetlerine davetiye çıkarmaktadır.
Türkiye`de yıllardır tarım işçileri üstü açık kamyonetlerde taşınmakta, meydana gelen kazalarda çok sayıda tarım işçisi hayatını kaybetmektedir. Tarım işçilerinin her türlü güvenceden yoksun ve kayıt dışı olarak istihdam edilmesi, düşük ücretler ve uzun çalışma saatleri ile adeta köle gibi çalıştırılması gibi çok sayıda sorun bulunmaktadır. Yaşamlarını sürdürmek için çok zor koşullarda çalışmak zorunda bırakılan tarım işçilerinin trafik kazalarında hayatını kaybetmesinin önüne geçilmesi için derhal gerekli adımlar atılmalıdır.
Eğitim Sen Çorum Şubesi olarak Manisa’da hayatını kaybeden tarım işçilerinin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.”
(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim