Bakanlığın bu adımını seçim öncesi oy kaybının önüne geçme hamlesi olarak değerlendiren yetkililer, herkese sosyal yardım sunması gereken hükümetin bu konuyu da seçim malzemesine dönüştürmesine tepkili.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Çorum Şube Başkanı Merter Kocatüfek, “Devletin bir sosyal devlet olarak yapması zaruri olan, engellisine, yaşlısına, ihtiyaç sahibine sosyal yardımları bir seçim yatırımı veya seçim şantajına dönüştürmesi kabul edilemez” dedi.
Kocatüfek, AKP iktidarının başta tüm kamu kurumları olmak üzere elindeki bütün olanakları kendi iktidarını güçlendirmek için kullandığını seçim döneminde çok daha açık biçimde gördüklerini ifade ederek, “Yoksulluğu ortadan kaldıracak politikalar üretmek yerine sosyal yardımlar adı altında ekonomik yoksunluk içerisinde olan kesimlerin iktidara bağımlı hale getirilmesi politikalarının, yardımları bir hak olmaktan çıkartarak bir lütuf haline dönüştürülmesi uygulamalarının Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı eliyle uygulandığını ise yıllardır söylüyoruz” dedi.
Kocatüfek, seçim sürecinde bakanlığın sosyal yardımları AKP'yi güçlendirmek için nasıl kullandığını, sosyal yardımlardan yararlananları da nasıl oy deposu olarak gördüğünü hiç bir gizlilik çabası olmadan gösterdiğini bildirdi.
Kocatüfek, açıklamasına şu şekilde devam etti:
“Seçim sürecinde ise Bakanlık, sosyal yardımları AKP'yi güçlendirmek için nasıl kullandığını, sosyal yardımlardan yararlananları da nasıl oy deposu olarak gördüğünü hiç bir gizlilik çabası olmadan göstermiştir. Bakanlık, tüm illere gönderdiği 3 Nisan 2015 tarihli yazısı ile 1 Temmuza kadar yapılacak sosyal incelemelerde yardımların bağlanmasına ilişkin dosyalara öncelik verilmesi; evde bakım hizmeti ücreti alan ailelerle ilgili yapılması gereken incelemelerinin yapılmaması, çeşitli nedenlerle evde bakım hizmeti sonlandırılarak borç çıkarılan ve dosyaları defterdarlıklara gönderilen kişilerin dosyalarının ise geri çekilmesi, bu konudaki işlemlerin 1 Temmuz’dan sonraya, yani seçimden sonraya bırakılması talimatı verilmiştir. Yani Bakanlık, "kesinti ve geri ödeme yapılacaksa bile bunu seçim sonrasına bırakalım" demektedir. Bu şekilde Bakanlık mevcut mevzuat uygulamalarını AKP’nin çıkarları için değiştirmekte ve bozuşturmakta bir beis görmediğini göstermektedir. Bakanlık hizmetlerini AKP’nin oylarını artırmak için kullanmaktadır. Bu yapılanlar ise en başta yardımlardan yararlanan kesimleri mağdur etmektedir. AKP, oy için vatandaşı oyalamaktadır. Yardımların kesilmesi durumunda geri ödemeler, ödemenin başladığı günden itibaren yasal faizi ile birlikte yapılmaktadır. Bu durumda yapılacak kesintilerin seçim sonrasına ertelenmesi ile kişiler daha fazla faiz ödeyerek geri ödeme yapacaklardır. Bu talimat ve uygulama ile Bakanlık, alanda çalışan emekçileri ise hem hukuksuz davranmaya zorlanmakta, hem de AKP’nin memuru gibi kullanılmak istenmektedir.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sosyal hizmet ihtiyacı duyan kesimlere karşı bir sorumluluk duymadığını, tek sorumluluğun AKP’nin çıkarları olduğunu gösteren uygulamalarda bulunmaktadır. Bizler, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak, sosyal hizmetler alanının iktidarların çıkarları için değil, sosyal hizmete ihtiyaç duyanların ihtiyaçları doğrultusunda planlanması gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz. Bizler, sosyal hizmet emekçileri olarak hem kendi haklarımızı, hem de sosyal hizmetlerden yararlanan kesimlerin hak ve çıkarlarını savunmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim