Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, "Yüksek Seçim Kurulu'nun(YSK) belirlediği yayınlara aykırı yayın yapılması durumunda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu müeyyide uygulamıyor. Müeyyide uygulama yetkisi tamamen YSK'dadır" dedi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu(RTÜK) Seçim Dönemi ve Medya Seminerlerinin dördüncüsü Samsun'da yapıldı. Toplantıda konuşan RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, seçim döneminde uyulması gereken yayın usul ve esasları ile Yüksek Seçim Kurulu kararları konusunda yayın kuruluşları yetkililerini uyardı. RTÜK ve YSK'nın seçim dönemlerindeki yaptığı çalışmalar ile ilgili bildiler veren Dursun, "Seçim dönemine ilişkin olarak yayın politikalarında bir takım farklılıklar söz konusudur. Yayın ilkelerinde bir takım farklılıklar söz konusudur. Müeyyide sisteminde bit takım farklılıklar söz konusu. O sebeple normal dönemdeki televizyon radyo yayınlarıyla seçim dönemlerindeki radyo ve televizyon yayınları arasında önemli farklılıklar var. Hem yapısal hem uygula olarak hem de ilkeler olarak fark var. Bunlar bazen yayıncı kuruluşların politikalarını yapan değerli çalışanları tarafından gözden ırak tutulabiliyor. Bunu bir daha hatırlatmak için imtihan dönemidir diyorum. Bildiğiniz gibi ülkemizde seçimlerin düzen içerisinde yönetimi ve denetimiyle ilgili 1950 yılından bu yana Yüksek Seçim Kurulu (YSK) adıyla bir yargı kuruluşu görevlidir. YSK, Yargıtay ve Danıştay'dan gönderilen üyelerden oluşan 11 kişilik bir gruptur. Seçim dönemi yayınlarından en çok duyacağınız sözlerden birisi de 'Yüksek Seçim Kurulu'nun talebi ve kararı' sözleridir. Bu durumda yayıncılar olarak şöyle bir durumla karşı karşıyayız: Seçim döneminde bir taraftan YSK'nın 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri Hakkında Kanun'dan kaynaklanan yetkilerle yapmış olduğu düzenlemeler, diğer taraftan 6112 sayılı bizim kendi kanunumuzdan kaynaklanan bir takım ilkelerle karşı karşıyasınız. 6112 sayılı Yasa'nın 8. maddesiyle düzenlenen yayın ilkeleriyle sorumlu olmanıza rağmen, seçim dönemlerinde YSK'nın düzenlemiş olduğu yayın ilkeleri de önemlidir ve o sebeple o ilkelere uyup, uymadığınız sizden sorulmaktadır. Bu durum da özel radyo ve televizyonların seçim dönemlerinde usul ve esaslar veya yayın ilkeleri seçim dönemi başlamadan önce YSK tarafından belirlenmekte, Resmi Gazete'de bir bildiri olarak yayınlanmakta ve yayın kuruluşları tarafından seçim döneminde ki yayınlarda uyacakları ilkeler ortaya çıkmaktadır. Seçimlerden önce YSK tarafından belirlenen kararlarda ki ilkeleri gözden ırak tutmamak gerekiyor. Seçim yayınlarıyla ilgili ihlallerde ilkelerle ilgili olarak şu ya da bu şekilde müeyyidelerle karşı karşıya kalma söz konusu olabiliyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği yayınlara aykırı yayın yapılması durumunda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu müeyyide uygulamıyor. YSK, dosyayı sonuçlandırdığından dolayı müeyyide uygulama yetkisi tamamen YSK'dadır" diye konuştu.
Başkan Dursun'un konuşmasının ardından oturum başkanlığını RTÜK Üyesi Nurullah Öztürk'ün yaptığı RTÜK Başkan Yardımcısı İlker Ilgın, İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Emir Ulucak ve İzin ve Tesisler Daire Başkanı Muhsin Kılıç'ın konuşmacı olarak katıldığı bilgilendirme toplantısına geçildi. Toplantıya Samsun, Sinop, Çorum, Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Artvin, Bartın, Bayburt, Karabük ve Kastamonu illerinde yayın yapan tüm radyo ve televizyon kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Editör: TE Bilisim