“Oğuzlar 77” sertifikasına sahip olan Oğuzlar cevizi, gen kaynağı yerli ve organik olduğu için özellikle tercih ediliyor. İçi tam dolu, açık beyaz ve lezzetli, besleyici değeri yüksek, yağ oranı yüzde 69…Kabuğundan bütün olarak çıkma özelliğini taşıyor.
Çorum’un “ceviz üretim merkezi” ilçesi Oğuzlar, ceviz hasat mevsimine umutlu girdi.
Oğuzlar Ceviz Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Oğuz Hantal, başlayan ceviz hasadının verimli biçimde devam ettiğini ve ürünün iyi olduğunu söyledi.
“Bu yıl meyve boyu büyük, hasat çok güzel ve verimli, üreticimizin yüzü gülmeye başladı” diyen Oğuz Hantal, daha sonra şu değerlendirmeyi yaptı:
“Ceviz üreticilerinin son yıllardaki kâbusu, fiyatları aşağı çeken ithal cevizlerdi. Üreticinin mağduriyeti karşısında, ithal cevize yüzde 20 kota konulmasını sağlamıştık. Şimdi ise, doların yükselmesiyle birlikte, ithal cevizin piyasaya daha yüksek fiyatla girmesi bekleniyor. Kilosu 13 liradan piyasaya giren ithal ceviz, şimdi 28 liradan girecek. Oğuzlar cevizi kalitesiyle tercih ediliyordu, ama ithal cevizin fiyatı daha cazip gelebiliyordu.
Dolayısıyla, üreticimizin bu yıl, emeğinin karşılığını alabileceğine inanıyoruz.”
“Yerli malı yurdun malı, herkes onu kullanmalı” sloganını hatırlatan Birlik Başkanı Hantal, “Oğuzlar cevizinin dünyada rakibi yok. Fiyatı da doğal olarak kalite belirliyor. Kalitemizin tescili yolunda ilerlemeye devam ediyoruz. Oğuzlar cevizinin coğrafi işaret tescili de sonuçlanmak üzere. İnşallah yakında Çorum leblebisinin yanında yerini alacak.” diye konuştu.
OĞUZLAR’IN AYRICALIKLARI
‘Oğuzlar 77’, dünyada ve Türkiye’de bilimsel envanter çalışması yapılan ilk ceviz çeşidi. Türkiye’de ilk ceviz aşısı 1956 yılında Oğuzlar’da yapıldı. Ülkemizde ceviz fidancılığının başlatıldığı yer de Oğuzlar.
İlk ceviz şenliği, 19 Ekim 1986 tarihinde Oğuzlar’da gerçekleştirildi.
Oğuzlar, ‘en yoğun ceviz yetiştiriciliğinin yapıldığı’ tek yer; üretici başına 41.8 ağaç düşüyor.
Ekonomik anlamda aşılı ceviz fidancılığının yapıldığı tek ilçe.
Oğuzlar’ın toplam ceviz ağacı varlığı 160 binin üzerinde.
Bir ‘Oğuzlar 77’ ceviz ağacından 35 ile 45 kilogram arasında ürün alınıyor.
Oğuzlar, Türkiye’nin kaliteli ceviz ihtiyacının yüzde 6’sını, ceviz ticaretinin ise yüzde 30’unu karşılıyor.
Oğuzlar’da üretilen fidanlar 81 il’e gönderiliyor. Fidanların ekolojik adaptasyonunda sorun yaşanmıyor.
SAĞLIĞINIZ İÇİN CEVİZ TÜKETİN
Oğuzlar Cevizi, gen kaynağı yerli olmasından dolayı özel bir avantaja sahip. ‘Oğuzlar 77’ ismiyle sertifikalı. Organik; fenne ve usule uygun olarak yetiştiriliyor. İçi tam dolu, açık beyaz ve tadı oldukça lezzetli. Yüksek besleyici değere sahip. Yağ oranı yüzde 69.74. İç meyvenin kabuğundan bütün olarak çıkma özelliği yüksek. Verimli; kiloda 600 gramın üzerinde iç meyve veriyor. Bir yıl boyunca acımadan kalitesini ve tadını muhafaza ediyor. Üstün meyve kalitesinden dolayı ekonomik katma değere sahip.Piyasa değeri yüksek. Yetiştirilen fidanlar sertifikalı.
CEVİZİN FAYDALARI
Vitamin, mineral ve antioksidan kaynağıdır. Beyin sağlığını korur, gelişimini sağlar. Kanser riskini azaltır. Karaciğer ve akciğer hastalıklarına karşı savunma mekanizması oluşturur. Kalp ve damarların en büyük dostudur. Kolestrol dostudur. Diyabet oluşumunu engeller. İçerdiği yüksek lif ile sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Hafızayı güçlendirir. Cildin yenilenmesini ve canlı kalmasını sağlar. Kemik ve diş yapısının güçlenmesini sağlar. Vücuttaki tümörlerin gelişmesini yavaşlatır. Ruh sağlığı ve depresyona iyi gelir.
“ÜRETİCİLERİMİZİ DESTEKLİYORUZ”
Oğuzlar Ceviz Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Oğuz Hantal, Birlik olarak verim, kalite ve parlamayı artırıcı çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Ceviz üreticilerimiz dikim, toprak işleme, sulama, gübreleme, budama, hasat yöntemleri, hasat sonrası işlemler (yeşil kabuğun ayrılması, kırma, kurutma ve pazarlama) konularında bilgilendirilmekte, yönlendirilmektedir” dedi.
Oğuzlar cevizinin katma değeri yüksek bir ürün olduğuna da değinen Oğuz Hantal, “Özellikle Oğuzlar Cevizi, zengin besin değerleri ve yüksek antioksidan özelliğinden dolayı çok talep görmektedir. Fidanlarımız 2 yaşından itibaren ürün vermektedir. Kalitesi nedeniyle piyasa değeri de yüksektir. Ekonomik getirinin yüksek olması, Oğuzlar’da yoğun ceviz yetiştiriciliği ve ticaretini de geliştirmiştir.” ifadesini kullandı. (Aliye ÖNCEL)