Necati Gül, istihdam boyutu değerlendirilmeden politik kaygılarla açılan çok sayıdaki ziraat fakültesinin “istihdam edilemeyen mezunlar” yarattığını söyledi. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Gül, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Sürekli sayıları artan ziraat fakülteleri, meslek camiamız açısından oldukça rahatsızlık yaratan bir duruma gelmiştir. Artan fakülte sayısı ve istihdam edilemeyen mezunlar nedeni ile ziraat fakülteleri daha az tercih edilebilir olmuş, dolmayan kontenjanlar nedeni ile bölüm kontenjanlarının düşürülmesi ya da farklı isimlendirmeler yapılarak, öğrenci tercihlerinin artırılması yoluna gidilmiştir. Fakat bu girişimlerin hiçbirinin bir işe yaramadığı kısa sürede ortaya çıkmış, öncelikle ikinci öğretimlere son verilmek zorunda kalınmış, sonrasında bölüm kontenjanları azaltılmış ya da bazı bölümler hiç kontenjan açamaz duruma gelmiştir.
2014 yılında öğrenci alan fakülte sayısı 33’e, bölüm sayısı 178’e çıkmasına karşın, açılan kontenjan 366 azalarak 5.764 olmuştur. Kontenjanın azalmasına karşın doluluk oranı 2013 yılına göre yüzde 6 azalarak yüzde 75 olmuştur. Bu veriler, tercihlerde her durumda bir azalmanın söz konusu olduğunu göstermektedir. Dünya tarımı yeniden keşfederken, gıda önemli ve stratejik bir araç hâline gelirken, bu durumun ülkemiz tarımsal politikalarına aynı önemde yansımaması, tarımsal öğretimde de kendini benzer şekilde göstermektedir.
Ziraat fakültelerine ilişkin politikaların bu durum dikkate alınarak ivedilikle gözden geçirilmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Oluşturulacak yeni politikalarda öncelikle eğitim kalitesinin artırılması, kamu istihdamı yerine, özel çalışma alanlarında görev alabilecek nitelikte mühendisler yetiştirilmesi hedeflenmelidir.”
(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim