Panelde konuşan Vali Ahmet Kara’nın eşi Mesude Kara, inanç yapısının hiçbir ayırım yapmamasına rağmen örf ve geleneklerin, kadınların yeterli eğitimi almamış olmaları ve erkek egemen kuralların kadınları evlere hapsettiğini anlattı.
Moderatörlüğünü HÜKAM Müdür Yardımcısı Tuğba Gülen’in yaptığı konuşmacı olarak ise Minibüs Şoförü Hürü Çatalbaş ve Moda Tasarımcısı Behiyye Karakaya’nın katıldığı panele Vali Ahmet Kara’nın eşi Mesude Kara, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün eşi Hatice Külcü Ortaköy Belediye Başkanı Taner İspir, Oda Başkanları davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Panelin açış konuşmasını yapan HÜKAM Müdür Yardımcısı Tuğba Gülen, kadına ya da erkeğe yönelik şiddetin ancak sevgiyle çözülebileceğini ifade ederek, cinsiyete göre saygı yerine bireye saygının daha önemli olduğunu anlattı.
Ortaköy Aşdağul’dan Minibüs Şoförü Hürü Çatalbaş ise konuşmasına yaşadığı güçlükleri anlatarak başladı. Eşinin il merkezinde çalıştığını ve geliş gidişlerin sorun olduğunu bu nedenle hem para kazanmak hem de işlerin görülmesi adına minibüs aldıklarını, şoförlüğe de böylelikle başladığını belirten Hürü Çatalbaş, işe başladığında herkesin yadırgadığını ancak sonra alıştığını hatta kendisiyle ilgili şikayetlerin bile olduğunu anlattı. Sanayiye gittiğinde halen kadın olması nedeniyle sıkıntı yaşadığını dile getiren Çatalbaş, kadınların kendine güvenmesi durumunda bir çok zorluğun üstesinden gelebileceğini vurguladı.
Moda Tasarımcısı Behiyye Karakaya da yaptığı konuşmada kız sanat okulunda dikiş nakış kursu alarak başladığı meslek hayatında eşinin de katkısı ile kendi işyerini açtığını daha sonra Paris’te eğitim gören modacı Ahmet Özceyhan ile tanıştığını ve ondan eğitim aldığını belirtti. Herkesin kendi yeteneğini ortaya çıkararak becerilerini ortaya koyması gerektiğini anlatan Karakaya, insanların bakış açısını değiştirmesi ile başarının da geleceğini belirtti.
Konuşmacılardan sonda kürsüye gelen Vali Ahmet Kara’nın eşi Mesude Kara, toplumun yarısını oluşturan kadınların her türlü ekonomik ve kültürel alanda faaliyet gösterdiğini söyledi.
İnanç yapısının hiçbir ayırım yapmamasına rağmen örf ve geleneklerin, kadınların yeterli eğitimi almamış olmaları ve erkek egemen kuralların kadınları evlere hapsettiğini anlattı. Eğitime katılmak isteyen kızların önündeki engellerin aşıldığını söyleyen Mesude Kara, bir takım feminist komplekslerden uzak fakat kadına ihtiyaç duyulduğunun da farkında olunması gerektiğini vurguladı.
Kadınların merhamette, sevgi ve nezakette, el becerilerinde, çocuk yetiştirmede, fedakârlıkta ve zorluklara göğüs germede erkeklerden daha ileride olduğunu anlatan Kara, kadınların bu özellikleri ile toplumun çimentosu gibi olduğunu ve kadınlara çok iş düştüğünü söyledi.
Mesude Kara, “kadınların gayretli ve titiz çalışmaları topluma denge getirerek, toplumumuzu ileriye götürecek ve toplum refahını yükseltecektir” dedi.
(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim