Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik uygulamalarında yaşanacak gecikmeler ve yapılacak yanlışlıklar ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
İşletmelerin yüksek oranda cezalar ödemelerine ve meslek mensuplarının zor durumda kalmaması için yapılan bilgilendirme toplantısında “İş Yasalarının İşverene Getirdiği Yükümlülükler: İşçi ve İşveren İlişkilerinde Anlaşmazlık ve Uyuşmazlıkların Çözümü” konusu hakkında bilgi verildi.
Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Hukuk Bölümü Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Menekşe Şahin’in sunumuyla yapılan seminerde, iş sözleşmesi türleri, iş kanununda iş güvencesi, yıllık izin, tutanak – ihtarname düzenlenmesi ve işçi-işveren anlaşmazlıklarında belgelendirme, ücret, fazla çalışma ve genel tatillerde çalışma, iş ve sosyal güvenlik bilirkişi raporu düzenlenmesi, ihbar ve kıdem tazminatı ile iş sözleşmesinin feshinin hukuki sonuçları gibi konular ele alındı.
Çalışma hayatına ilişkin mevzuatların oldukça geniş olduğunu ifade eden Şahin, böyle bir alanda mutlaka uzmanlaşmış kişilerin istihdam edilmesi gerektiğini vurguladı.
İş hukukunun işleyiş mantığının iyi bilinmesi gerektiğini vurgulayan Menekşe Şahin, “Türkiye, AB’ye giriş sürecinde. Bu sürece uygunluk nedeniyle mevzuatta birçok değişikler görüyoruz. Mevzuatta en sık değişen konu çalışma hayatı ile ilgili konulardır” dedi.
İş hukukunun toplumsal dengeyi koruma ve işçiyi koruma özelliklerinin bulunduğunu kaydeden Şahin, “İktisadi açıdan bağımlı olan işçi, sermaye sahibi ve işverenden iktisadi açıdan güçsüzdür. Buna ek olarak işçi geniş ölçüde işverenin talimatlarına bağlı olup işverene karşı bir bağlılık içerisindedir. Bu iktisadi ve kişisel bağımlılık nedeni ile işçinin özerk olarak korunması gerekmektedir” şeklinde konuştu.


Yrd. Doç. Dr. Menekşe Şahin

(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim