Çorum Emek ve Demokrasi Platformu tarafından yapılan açıklamada AKP hükümetinin bütün topluma dayattığı sıkıyönetim yasasına “hayır” demek için bugün alanlara çıkılacağı belirtildi.
Açıklamada “Demokrasiyi rafa kaldıran, özgürlüklerimizi yok eden yasaya karşı ayaktayız. Çünkü bizler polis devleti değil, hukuk devleti istiyoruz” denildi.
Buna göre Çorum Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri bugün saat 14.00’de Hacı Bektaş Veli Parkı’nda (eski Cumartesi Pazarı yeri) buluşarak Saat Kulesi’ne kadar yürüyecekler. Eylem burada yapılacak basın açıklamasıyla sona erecek.
Çorum Emek ve Demokrasi Platformu tarafından eylemle ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:
“AKP Hükümetinin bütün topluma dayattığı sıkıyönetim yasasına hayır diyoruz. Demokrasiyi rafa kaldıran, özgürlüklerimizi yok eden yasaya karşı ayaktayız. Çünkü bizler polis devleti değil, hukuk devleti istiyoruz.
Yasa ile bireyler, yargı güvencesinden tamamen yoksun olarak korunmasız hale gelecek, hak ve özgürlükler iktidarın, idarenin ve polisin insafına terk edilecektir.
Her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşü terör eylemi, buna katılan herkes terörist sayılabilecektir.
Yargı kararı olmadan polis istediği kişiyi 48 saat boyunca gözaltına tutabilecek, kişinin avukatına ulaşabilmesi engellenebilecek.
Bu şekilde polise, mülki amirlere tanınan gözaltı ve arama kararı verme, soruşturma yapabilme yetkisi ile birlikte Anayasaya aykırı olarak yargı yetkisi idareye devredilecek, hakim ve savcılar devre dışı bırakılacak, mülki amirler ve polis, hakim-savcı konumuna gelecek.
Mülki amirlere ve polise tanınan hukuk dışı ve olağanüstü yetkilerle birlikte yaşam hakkı kişi güvenliği, ifade özgürlüğü ve toplantı ve gösteri yürüyüşü gibi özgürlükler tamamen ortadan kalkacak.
Polise tanınan silah kullanma yetkisinin genişletilmesi ile birlikte yaşam hakkı büyük bir tehdit altına girecek, polis basınçlı, kimyasal katkılı boyalı su kullanabilecek.
Tüm anayasal güvenceler yok edilerek polis yargı yetkisine sahip ve sınırsız-denetimsiz bir güç haline getirilecek, devletin ve milletin polisi olması gerekirken siyasi iktidarın silahlı gücü, ordusu haline dönüştürülecek, güvence olması gereken hukuk bir silaha dönüşecek.
Polis ile yurttaş karşı karşıya gelecek, sonuçları kestirilemeyecek toplumsal gerginlik ve patlamaların fitili ateşlenecek.
Hükümete sesleniyoruz, temel hak ve özgürlükleri askıya alan bu sıkıyönetim yasasını derhal geri çekin. Bizler; Emek ve demokrasi güçleri olarak tasarı geri çekilinceye ve anti demokratik uygulamalara son verilinceye kadar mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.”
(ÇORUM HABER)
Editör: TE Bilisim