Meteorolojik açıdan olağanüstü bir durum beklenememekte, 3-4 gün mevsim normallerinin biraz üzerinde seyredecek ve sonra tekrar normale dönecek bir sıcaklık seyri olacağı tahmin edilmektedir” dedi.
Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi’nin (BTUM) son tahminleri hakkında açıklama yapan Bölge Müdürü Murat Asar, “Bölgemizin Kuzey Afrika üzerinden gelen yüksek basınç ve sıcak hava dalgasının etkisi altına girmesi bekleniyor. Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezimiz tarafından yapılan kuvvetli sıcak hava dalgası uyarısında da belirtildiği gibi bölgemizde sıcaklıklar geçtiğimiz günlerde, mevsim normallerinin yer yer altında ve mevsim normallerine yakın değerlerde seyretmiştir. Bugün (13.00 TSİ itibarı ile) ölçülen en yüksek sıcaklılar; Samsun 26.2, Ordu 24.6, Sinop 26, Çorum 25.4, Kastamonu 21, Amasya 27.6 ve Tokat 26. 5 derecedir. Bölgemiz genelinin iç kesimlerinde (Çorum, Kastamonu ve Amasya ve Tokat) beklenen kısa süreli ve hafif sağanak ve gök gürültülü sağanak geçişlerinin; yarın (Salı) Kastamonu’nun iç kesimleri ile, Çorum, Amasya, Tokat ve Ordu il genelinde, Çarşamba günü ise Amasya’nın doğusu, Samsun, Ordu ve Tokat genelinde, Perşembe ve Cuma günleri, iç kesimlerde, Cumartesi günü ise kıyı kesimlerde görülmesi bekleniyor. Bölge genelinde mevsim normallerinde ve yer yer altında seyreden sıcaklıkların önümüzdeki günlerde mevsim normallerinde ve yer yer üzerinde seyretmesi, kıyı kesimlerde Samsun, Sinop ve Ordu’da 1-3 derece civarında artması, iç kesimlerde ise 3 - 5 derece artış olması bekleniyor. Cuma günü en yüksek sıcaklıklar Ordu 29, Samsun ve Sinop’ta 28 derece, Çorum 31, Tokat ve Kastamonu 32, Amasya’da 33 derecelere ulaştıktan sonra, Cumartesi günü tekrar, 2-4 derece düşüş bekleniyor. Son günlerde kamuoyunda sıkça yer alan ‘çöl sıcakları’ vb açıklamalar abartılı yorumlardır. Sıcak hava dalgasının etkisine girmemizle birlikte meteorolojik açıdan olağanüstü bir durum beklenememekte, 3-4 gün mevsim normallerinin biraz üzerinde seyredecek ve sonra tekrar normale dönecek bir sıcaklık seyri olacağı tahmin edilmektedir” diye konuştu.

UYARILAR
Rüzgarların genellikle kuzey yönlerden hafif, yer yer orta kuvvette esmesinin beklendiği bilgisini veren Asar, “Cuma gününe kadar görülecek sıcak, havanın bulutlu ve yer yer yağışla birlikte nemle birleşmesi ile hissedilen sıcaklıkların yükselmesiyle, oluşturabileceği olumsuzluklara karşı en başta yaşlılar, çocuklar ile astım ve kalp rahatsızlıkları olanlar olmak üzere tüm vatandaşlarımızın tedbirli olmaları, özellikle 12.00 - 16.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları tavsiye edilmektedir” şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilisim