Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye çapında 81 ilin su, hava, atık ve gürültü kirlilik durumunu ortaya koyduğu karnelerini çıkardı.
Bakanlığın iki yılda bir yaptığı Türkiye Çevre Sorunları ve Öncelikleri Değerlendirme Raporu'na göre illerin birinci öncelikli çevre sorunları sıralamasında İstanbul'da su kirliliği, Ankara, Antalya, Diyarbakır ve Kocaeli'nde hava kirliliği, Erzurum, İzmir, Kayseri ve Sakarya'da atık kirliliği, Adana'da gürültü kirliliği ilk sırada geliyor.
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, Çevre Envanteri ve Bilgi Yönetimi Dairesi Başkanlığı Veri Değerlendirme Şube Müdürlüğü'nün hazırladığı 126 sayfalık raporda Türkiye'deki çevre kirliliğine ilişkin önemli veriler yer alırken, Çorum’da da en büyük sorunun hava kirliliği olduğu belirtildi.
Bakanlığın taşra teşkilatından elde ettiği bilgilere göre, çevre sorunlarının neler olduğuna genel olarak bakıldığında 32 ilde su kirliliğinin, 27 ilde hava kirliliğinin, 19 ilde atıkların, 2 ilde gürültü kirliliğinin, 1 ilde erozyonun öncelikli çevre sorunları olduğu ortaya çıktı. 2012 yılında önceki döneme göre hava kirliliği ve atıkların birinci öncelikli sorun olduğu illerin sayısının azaldığı tespit edildi. Bunda, doğalgaz kullanımı ve atık bertaraf/geri dönüşümü konusundaki gelişmelerin etkisi olduğu düşünüldü. Buna karşın su kirliliğinin birinci öncelikli sorun olduğu illerin sayısında artış oldu.
Karadeniz Bölgesi’nde Amasya, Artvin, Bartın, Bayburt, Rize, Samsun, Sinop, Trabzon su kirliliği birinci öncelikli çevre sorunu, 6 ilde Bolu, Düzce, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Tokat atıklar, 4 ilde ise Çorum, Karabük, Kastamonu, Zonguldak hava kirliliği birinci öncelikli çevre sorunu oldu. Bölgede, önceki dönemde hava kirliliği ve atıklar baskın sorunlar iken bu kez su kirliliği ön plana çıktı.
Ülkemizin birinci öncelikli sorunu olan su kirliği ile ilgili raporda, 38 adet ilde kendi il sınırları içerisindeki, toplamda 162 adet yüzey suyu veya izleme noktası için kalite sınıfları belirtildi. Bunların % 16,7’si yüksek kaliteli su, % 16’sı az kirlenmiş su, % 28,4’ü kirlenmiş su, % 38,9’u çok kirlenmiş su sınıfına dahil. Yüzeysel sularının muhtemel kirlenme nedenlerinin başında evsel atıksular gelirken bunu sırasıyla zirai ilaç ve gübre kullanımı ile evsel katı atıklar takip ediyor.
(ÇORUM HABER)
Editör: TE Bilisim