Tamamı gönüllü ve siyasi partilerden bağımsız gençlerden oluşan Oy ve Ötesi Grubu, 7 Haziran’da yapılacak milletvekili genel geçimlerinin şeffaf ve demokratik bir şekilde gerçekleşmesi için Çorum’da da sandık nöbeti tutacak.
Seçimlerin demokratik şartlar altında geçmesi için sivil denetim hedefiyle yola çıkan grubun Çorum Koordinatörü Can Emre Kakaç, 7 Haziran seçimleri için Çorum’da da çalışmalarının devam ettiğini belirterek hedeflerinin bütün sandıklarda gönüllü bulundurmak ve bütün tutanaklara ulaşmak olduğunu açıkladı
Oy ve Ötesi hareketinin gönüllülük esasına dayandığını belirten Avukat Can Emre Kakaç, Oy ve Ötesi’nin 30 Mart yerel seçimlerinde iyi bir sınav verdiğini belirterek “Sandık başındakilerin kullanacağı inisiyatif; ve tutanaklarda bilinçli veya bilinçsiz yapılabilecek hatalardan kaynaklanan farklılıkların boyutu seçim sonucuyla ilgili büyük şeyleri değiştirebilir. Her bir sandıkta tespit edilen 3 hatalı oyun Türkiye toplamında geçerli veya geçersiz %1’e denk geldiğini biliyor musunuz? Bu tanıma göre 7 Haziran seçimi kritik. Yüzde 10 barajından 330 milletvekiline kadar siyasi partilerin çok ince hesaplara dayanan farklı hedefleri var. Birçok ilde milletvekili değişme oranları çok küçük oy farklarına dayanıyor. Dolayısıyla bu seçimde sandık güvenliği, doğru oy verme ve sayım süreçleri tüm siyasi partiler ve seçmen için çok önemli. O yüzden de bu organizasyonu gücümüz yettiği kadar yaymaya çalışıyoruz. Oy benim! Saymak da görevim.” ifadelerini kullandı.
Seçim günü boyunca sandıkları takip edeceklerini belirten Can Emre Kakaç sözlerini şöyle sürdürdü: “Oy kullanma ve sayımı sırasında olanlar; yaşlı seçmenlere refakat edilmesinden tutun da okuma-yazma bilmeyenlerle kabin alanına girilmesi ve pusulaların fotoğrafının çekilmesine kadar, ayrıca olmaması gereken şeylerin engellenmesi, A partisine giden oyun B partisine yazılması, geçerli/geçersiz oy tartışmaları sırasında sandığa daha hakim olan siyasi partinin inisiyatif kullanabilir durumda olması gibi durumlara biz siyasi partilerden bağımsız olarak ve yasaya dayanarak müdahil oluyoruz.”
Oy ve Ötesi hareketi olarak 7 Haziran için 45 şehirde/ilçede organize bir şekilde çalışacaklarını bu şehirlerden bir tanesinin de Çorum Merkez İlçe olacağını belirten Kakaç, şu bilgileri verdi: “298 sayılı Seçim Kanunu ve ilgili genelgelere göre Oy ve Ötesi gönüllülerinin sandıktaki varlığı müşahitlik üzerinden yürüyebilir. Seçim Kanunu müşahitlik görevini ve hakkını siyasi partilere veriyor. Bizler de kanun gereği sandık müşahiti olmak için siyasi partilerin müşahit kartlarına ihtiyaç duyuyoruz bu sebepten dolayı siyasi partilerden müşahitlik kontenjanları alıyoruz, yani partilerden müşahit kartlarını istiyoruz , aldığımız bu müşahitlik kartlarından bir havuz oluşturuyoruz. Gönüllülerimiz oluşturduğumuz bu müşahitlik havuzundan dilediği kartı alarak bu şekilde sandıklarda gönüllü müşahit oluyorlar. Sandıklarda bağımsız olarak görev almak için yapmanız gereken çok kolay. sandik.oyveotesi.org internet sitesine girerek Çorum için gönüllü olabilirsiniz.”
Editör: TE Bilisim