Çorum Belediyesi, mülkiyeti Mülhak Veliyüddin Ağa Bin Hüseyin Vakfı’na ait olan Velipaşa Hanı’nı restorasyon karşılığı 35 yıllığına kiraladı.
Kira protokolü dün düzenlenen bir törenle Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve Velipaşa Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Şevket Velipaşaoğlu tarafından imzalandı.
Söz konusu protokol ile Çorum Belediyesi diğer bağımsız bölümleriyle birlikte restore ettireceği ve şu an market olarak kullanılan Velipaşa Hanı’na ait 44 kapı numaralı ana bölümün 35 yıl boyunca işletmeciliğini üstlenecek.
Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, projenin yaklaşık maliyetinin 7-8 milyon TL. olacağını ve üç yıl sürmesi plânlanan çalışmaların ardından 2018 yılı başlarında Velipaşa Hanı’nın yeni yüzüyle hizmete sokulacağını söyledi.
İmza töreninden önce konuşan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Velipaşa Hanı’nı bir ecdat yadigârı olarak gördüklerini belirterek, bu eserin aslına uygun şekilde restorasyonunun yapılması için sorumluluk aldıklarını söyledi.
Çepni Mahallesi, 4. Hürriyet Sokak’ta bulunan ve 17 bağımsız bölümden oluşan Velipaşa Hanı’nın “1. Sınıf Korunması Gerekli Eser” niteliğinde olduğunu dile getiren Muzaffer Külcü, “Velipaşa Hanı’nı tarihimizin ve ecdadımızın bir emaneti olarak görüyoruz. Bu yapı, bize ve bizden sonraki nesillere bırakılması gereken çok önemli ve nitelikli bir eserdir. Bu tür binalar, dönemlerinin mühür binalarıdır, sembol binalarıdır. Belediye olarak mülkiyeti vakıfta kalmak kaydıyla Velipaşa Hanı’nı uhdemize alarak 44 kapı numaralı ana kısmın 35 yıl boyunca işletmeciliğini üstleneceğiz. Restorasyon süresince de kira ödemeye devam edeceğiz.” diye konuştu.
Başkan Muzaffer Külcü, sözleşme süresinin röleve ve restorasyon süresi de dâhil olmak üzere 35 yıl olduğunu ve bu sürenin şu an market olarak kullanılan 44 kapı numaralı bölümün boş olarak teslimi ile başlayacağının altını çizdi.
Velipaşa Hanı’nın Çorum’daki en nitelikli han olduğunu vurgulayan Külcü, eserin Osmanlı mimarîsinin en karakteristik özelliklerini taşımasının yanı sıra geleneksel Çorum evlerinde bulunan bütün figürleri de üzerinde barındırdığını söyledi.
Çorum’da korunması gereken ne kadar tarihî ve kültürel varlık varsa hepsinin yaşatılması yönünde çaba gösterdiklerini vurgulayan Başkan Külcü, özel mülkiyet sahiplerine de çağrı da bulunarak şöyle devam etti:
“Dün ile yarın arasında köprü vazifesi gören bu eserlerin yaşatılmasını bir görev ve sorumluluk olarak görüyoruz. Bugüne kadar Çorum’da ne yazık ki çok sayıda geleneksel mimarîye sahip ev yakılıp yıkılarak yok edildi. Bu tür yapılara hayat vermek ve yaşatmak zordur. Daha fazla rant için bu binalara kıymayalım. Özel mülkiyet sahipleri kendileri yapamıyorsa, rayiç bedellerle Belediye olarak biz yapalım.”
Belediye Başkanı Külcü, projenin hayata geçirilmesinde sağladıkları katkılardan dolayı Velipaşa Ailesi’ne, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru ve Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Yabacıoğlu’na teşekkür etti.


(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim