AK Parti Ekonomi İşleri Başkan Yardımcısı, Çorum Milletvekili Dr. Cahit Bacı, NATO Parlamenterler Asamblesi'nin “Güvenliğin Sivil Boyutu” isimli komite toplantılarına katılmak üzere Türk Delegasyonu Başkanı olarak Washington ve New York'a gitti.
İlk günkü görüşmelerde 2 kez söz alan Bağcı; Kırım'ın işgali ve ilhakının bir oldubittiye getirildiğini belirterek, Ukrayna Krizi ve Kırım Tatarları'na uygulanan insanlık dışı muameleler konusunda NATO ve uluslarası toplumun daha duyarlı olması gerektiğine ve yaptırımların önemine vurgu yaptı.
Türkiye'yi doğrudan etkileyen kriz bölgelerindeki sorunların ele alındığı oturumlarda IŞİD'e katılımlar ve yabancı savaşçılar konusunda Bağcı şu uyarılarda bulundu:
"Son Paris bombalaması ve takipte olunduğu söylenen ve Londra'dan çıkış yapan 3 genç kızın durumu göstermektedir ki, ülkeler bilgi paylaşımlarında gerekli özeni ve hassasiyeti göstermemektedir. Zamanında bildirilmesi halinde Türkiye üzerinden geçişler engellenmektedir. Son üç yılda 1000'den fazla şüpheli sınır girişlerinde yakalanarak geldiği ülkeye iade edilmiştir. Türkiye'nin IŞİD'e katılım konusunda özellikle medya araçlarında bir köprü gibi algılanması ve gösterilmesini doğru bulmuyoruz."
Bağcı, bu konudaki BM Güvenlik Konseyi kararının hassasiyetle uygulanması ve AB Mevzuatında şüpheli ve takipte olan yolcuların PNR ve API numaralarının paylaşılmasının teröre ve katılımlara caydırıcı etkisinin önemine de dikkat çekti.
Editör: TE Bilisim