Hâkimlik ve savcılık sınavlarına girenlerin yıllardan bu yana belirttiği gibi mülakatların “torpilin ve adım kayırmanın döndüğü” yerler olarak bilindiğini ifade eden Dernek Başkanı Av. Ahmet Özdel, “Defalarca yazılı sınavları kazananlar torpil bulamadıkları için atanamamışlardır. Mülakatta, sorulan sorular gerçekten, insanın tüylerini ürpertici niteliktedir. İşte bu durumu protesto etmek isteyen Av. Umut Kılıç da haksız yere tutuklanmıştır. Oysa bizim hukukumuzda tutuklamanın koşulları bellidir. CMK.100 maddesine ve hukukun genel ilkelerine aykırı bir şekilde tutuklama yapılmıştır. Hakaret suçundan bir kişinin tutuklanmasının hukuken açıklanır yanı yoktur. Kısaca Av. Umut Kılıç’ın tutuklanması hukuka, ahlaka ve vicdana aykırıdır” dedi.
Çorum Çağdaş Avukatlar Derneği Başkanı Av. Ahmet Özdel, açıklamasında şunları dile getirdi:
“Av. Umut Kılıç cezaevinde kendisini ziyaret edenlere söylediğine göre, yaptığı hiçbir şeyden pişman olmadığını belirtmiş ve kendisine sadece kimlik bilgilerinin sorulması üzerine duruma itiraz etmiş ve kimlik bilgilerinin kendilerinde olduğunu söylemiş. Bunun üzerine heyet dışarı çıkmasını isteyince çıkmayacağını belirtmiş. Bu sırada heyetten bir üye ‘Sen Alevi misin’ diye sorunca Umut, ‘Alevi değilim, ne olduğum önemli değil. Sorduğunuz soru bile sizin taraf olduğunuzu gösteriyor. Siz beni zaten almayacaksınız çünkü yandaşsınız’ demiştir.
Bilindiği gibi bundan kısa bir zaman önce hakim ve savcı olmak için cemaatten torpil bulmak gerektiği herkes tarafında bilmektedir, şimdi ise AKP’den torpil arandığı herkes bilmekte ve konuşmaktadır. Hükümet paralel yapı adı altında ortakları ile iktidar mücadelesine girişirken HSYK seçimleri adı altında, yargıyı etki altına almıştır. Tüm baskı ve tehditler buna yöneliktir. Bu nedenle yeni yüzlerce hakim/savcı almaya kalkışmaktadır. Yeni atadığı hakim ve savcılar için ise tek koşulun AKP’den torpilli olmasının arandığı yine herkesçe bilinmektedir. Kısaca AKP kendi emri altında bir yargı oluşturmayı amaçlamaktadır.
Av. Umut Kılıç’ın tutuklanmasını protesto eden Ankara Barosu avukatlarının adliyede hâkim ile görüşmek istemesi ve hâkimi bulamaması nedeniyle yaptığı protestodan sonrada soruşturma yapılması ise başka bir hukuksuzluk örneğidir.
Tüm bunların yanından TBB’nin tutuklanan Av. Umut Kılıç için kurumsal olarak eylem ve etkinlik yapmamasını da kabul etmiyoruz. Yerel basına da yansıdığı gibi futbol turnuvasına katılan TBB başkanı oradan açıklama yapıyor ve Karadeniz Barolarından Av. Umut Kılıç’a destek açıklandığını belirtiyor. Oysa yaşanan olay sıradan bir olay değildir. Bu nedenle TBB bir an evvel avukatlarının tamamını kapsayıcı tutum ve mücadele hattı benimsemesi talep ediyoruz. Çünkü bu ülkenin demokratik hukuk devleti olması için avukatların ve baroların mücadele hattının önemli olduğu düşünüyoruz.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim