İsmail Karataş Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Başmüdüryardımcısı olarak görev yapan Şahin Gürer, 1990 yılında Erzurum’da Üniversite eğitimi alırken, Doğu Anadolu’daki Rus işgalinde ailesinin parçalandığını öğrendi.
Ailesinin izine ulaşmak için büyükannesinin Gümüşhane Kelkit’teki köyüne giden Gürer, Türkiye’nin farklı bölgelerine göç eden akrabalarını bulmak için çalışmalara başladı.
Kendilerinin de Kelkit’in Öbektaş kasabasından gelerek Osmancık’a yerleştiklerini öğrenen Gürer, bütün akrabalarına ulaşabilmek için uzun süren bir araştırma yaptı.
Nihayet Şahin Gürer, 100 yıllık bir ayrılıktan sonra dağılan ailenin yeni kuşak üyelerini Osmancık’ta bir araya getirmeyi başardı. Gürer’in otobüslerle Osmancık’a gelen akrabaları mutluluk ve sevinç dolu bir buluşmaya imza attı.

RUS ZULMÜNDEN KURTULMAK İÇİN ZORUNLU BİR GÖÇ
100 yıllık hasreti bitirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Şahin Gürer, ailesinin dağılmasına sebep olan Rus zulmünü şu şekilde aktardı:
“Doğu Anadolu’da 1916 yılında işgale başlayan Ruslar’ın, burada yaşayan sivil halkı da katletmeye başlamasıyla birlikte, insanlarımız Rus mezaliminden kurtulmak için batıya doğru göç eder. Bu göç çok sıkıntılıdır, çoğu aile bu göçte birbirini kaybeder, yakınlarının ölümüne şahit olurlar. Kağnı arabalarına yükledikleri az bir eşyayla 3 ay yollarda yürürler. Gümüşhane /Kelkit ilçesi Öbektaş kasabasından gelen ailelerden biri de Gürer ailesidir. 1916 yılında bütün akrabalarından koparak Osmancık’a yerleşmişlerdir. Yokluk ve imkânsızlıklar nedeniyle aileler arasındaki bağ kopmuştur ve bir daha görüşememişlerdir.”

100 YILLIK AYRILIK… VE İLK BULUŞMA
Yaptığı uzun araştırmalar sonucunda akrabalarına ulaşmayı başardığını anlatan Şahin Gürer, “Amca çocuklarımın İskilip’te yaşadığını öğrendim. İstanbul’da ikamet edenler bir otobüs tutarak birlikte Osmancık’a geldiler ve yüzyıl ayrı düşmüş, bir sürü acılar çekmiş aileler bir piknik programıyla yakından tanışıp kaynaştılar. Çoğu akrabalarımı burada tanıdım.” dedi.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim