Adalet ve Kalkınma Partisi, Haziran ayında yapılacak olan seçimler öncesinde Genel Merkez tarafından belirlenen takvim uyarınca teşkilatların görüşünü almak için temayül yoklaması düzenledi.
Milletvekili olabilmek için AKP’ye başvuruda bulunan 39 aday adayından 34’ünün katıldığı temayül yoklaması önceki gün 10.00-16.00 saatleri arasında Atatürk Spor Salonu’nda yapıldı.
AKP Genel Merkez Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Osman Can ile Asuman Erdoğan, Emine Ergül ve Ahmet Furkan Akın’dan oluşan komisyon huzurunda düzenlenen temayül yoklamasında oy vermesi gereken 2056 kişiden Bin 428 kişi oyunu kullanırken, 499 yönetici ise oy vermeye gelmedi veya oyunu kullanmadı.
Temayül yoklamasında İl Başkanı Av. Rumi Bekiroğlu, Merkez İlçe Başkanı Yaşar Anaç, İl ve Merkez İlçe Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte milletvekili aday adayları Ali Osman Kıyak, Ahmet Ölçer, Arif Ersoy, Arif Özşahin, Ayhan Karaca, Berat Uzun, Doğan Sofracıoğlu, Erol Çıtak, Faruk Özkader, Fatih Tuncel, Fatih Maden, Fatma Çöpür, Fikret Bayraktar, Hakan Velidedeoğlu, İbrahim Sezikli, Lütfiye İlksen Ceritoğlu Bozkurt, Melike Yazıcı, Murat Koçak, Mustafa Kurt, Necip Uygur, Nihat Sarıerik, Nurettin Kulalı, Orhan Bozkurt, Recep Kaymakcan, Salih Osman Fındık, Serhat Pak, Şaban Işık, Şakir Şahin, Timur Cevher, Yalçın Akkaya, Yasemin Cenan, Yasemin Coşgun, Yaşar Uğurlu ve Yunus Ölçer de hazır bulundu.
İl Başkanı Rumi Bekiroğlu oylamaya geçilmeden önce tüm adaylara başarı dilerken, Komisyon Başkanı Osman Can da oylamanın hangi kurallar çerçevesinde nasıl yapılacağını anlattı. Oylamanın 28 Şubat gibi bir günde yapılmasının da önemine değinen Can, sandıkların kapanmasının ardından oyların mühürlü bir şekilde Genel Merkeze götürüleceğini, orada yapılacak değerlendirmeler sonunda ise 7 Nisan günü milletvekili aday listesinin YSK’ya iletileceğini bildirdi.
Aday adayları başta olmak üzere tüm teşkilat mensuplarının heyecan içinde takip ettiği, salon içinde ve dışarısında bir bayram havasının yaşandığını temayül yoklamasında üyeliği devam eden AKP Kurucular Kurulu Üyeleri başta olmak üzere teşkilat yöneticileri oy kullandı. Merkez İlçe ile birlikte kurulan 14 masada sıraya girerek 34 aday adayının isminin yer aldığı pusulalarını alan parti yöneticileri salonda hazırlanan 6 paravanın arkasında 4 adayın ismini işaretledikten sonra 10 adet sandık içerisine oylarını attılar.
AKP tüzüğü gereği Çorum milletvekilleri Salim Uslu, Cahit Bağcı ve eski İl Başkanı Ahmet Sami Ceylan’ın katılmadığı, ayrıca Genel Merkez kararına göre yeniden belirlenen parti organlarında seçildikleri için istifa etmemeleri gereken Arife Betül Gülgün ve Esat Furkan Büyükçınar’ın katılmasına izin verilmeyen temayül yoklamasında oy kullanma işleminin bitmesi ile birlikte Osman Can yönetimindeki komisyon gözetiminde tüm sandıklardaki oylar torbalanarak mühürlendi ve sayılmadan Ankara’ya götürüldü.
İl Başkanı Bekiroğlu, temayülden sonra aday adaylarının 6-15 Mart’ta birer birer Genel Merkezde mülakata tabi tutulacağını, 16-22 Mart arasında ise ikinci komisyon toplantılarının yapılarak kent içinde yapılacak anketlerle birlikte değerlendirmelerde bulunulacağını, 23 Mart ise AKP üst kurulu toplanarak aday listesini belirleyip Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sunacağını, son kararı da Davutoğlu’nun vermesiyle birlikte 7 Nisan tarihinde aday listesinin YSK’ya teslim edileceğini söyledi.
Sonuçların genel merkezdeki komisyonlar tarafından değerlendireceğini aktaran Bekiroğlu, “Sonuçlar açıklanmayacak. Temayül yoklaması aday seçiminde destekleyici unsur olarak önemli ama belirleyici kriter değildir. Bu sürecin dışında çok sayıda kriter göz önüne alınacaktır. Aday belirleme sürecinin ikinci kısmında aday adayları yüz yüze mülakatlara katılacak” diye konuştu.


(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim