Çorum’un susuz kalacağı 20 senedir belli. Ben 20 senedir yazıyorum, çözümler üretiyorum, ama kimse sorumluluğu üzerine almıyor.
Ve yine belki 20 sene önce, belki daha da önce rahmetlik Rüstem Eren dostumun feryadı hala kulaklarımda,
“ÖLÜLERİMİZİ YIKAYACAK SU BULAMAYACAĞIZ!”
Benim bu konuda yazı yazmaya hiç elim varmıyor ama 21 Ağustos 2014 perşembe günü Çorum Haber’in ilk sayfasında yarım sayfa, yürekler acısı resimler ve haberler vardı.
“BARAJLAR GÖLCÜĞE DÖNDÜ” başlığıyla verilen haberde basılan resmin altına da “Barajın İçler Acısı Hali” diye yazılmıştı.
Ben, Çorum Barajının yaz kış % 90 dolu tutulmasını ve bu barajın CAN KURTARAN olarak kullanılmasını hep önerdim, ama kimselere dinletemedim.
2000 yılında basılan ilk kitabım, “Doğruları Söyledim Dokuz Köyde Sevildim” isimli kitabımda yayınlanan ve 1994 tarihli yazımı yeniden yayınlıyorum. İnşallah yetkililer okur ve daha iyi tedbirleri alırlar. Hiçbir zaman zamanın geçmediğini bilenlerdenim. Yazıya cevap verilirse bu sütunlarda yayınlarım, halkın korkusu da azalır.
UZUN VADELİ ÇÖZÜM KIZILIRMAK’ TAN SU
26.09.1994
İşadamı İsmet Çenesiz, “Çorumlu bu eziyete layık değil” diyerek Konaklı’nın 30 Ekim’e kadar bağlanmasını istedi.
İsmet Çenesiz, Kızılırmak’tan getirilecek suyun Seydim Göletine boşaltılıp buradan kente verilebileceğini belirtirken, Yeni Hayat Barajından hemen alınabilecek saniyede 120-130 litre su için isale hattına başlanmasını, Seydim Göleti’ni besleyen kanalların temizlenmesini ve Alaca Barajından su getirilmesini önerdi.
Sanayici İsmet Çenesiz yazılı açıklamasında, su sorununa ilişkin görüşlerini şöyle anlattı:
Çorumda su sıkıntısı olacağı belli idi. Bu mevzu üzerinde senelerdir duruyorum. Çorum Haber gazetesi bunu yakinen biliyor.
Çorum’da su sıkıntısı için yapılacak işleri ikiye ayırmalıdır. Bunlar acil önlemler ve köklü çözüm önlemleridir. Herkes gücünün yettiğince maddi ve manevi desteğe hazır olmalı ve yapmalıdır.
Asıl önlem ve çözüm Kızılırmak’tan Seydim Göletine su getirmektir. Burası gölete 19 km.dir. Bunu Çorumlu kendi de yapabilir. Ağabeyim İlhan Çenesiz ve ben kendi gücümüzle bu işe katkıya hazırız.
Ama devlet bu işi Çorum’a yüklememeli. Bu memleket 40 senedir su sıkıntısı çekmektedir. Çorum’un nüfusuna göre Türkiye’ de en çok vergi verdiği ve vergi oranına göre de devletten en az yatırım aldığı söylenir durur bir çok toplantılarda.
Bu Çorum’un günahı nedir, ben bilmiyorum bilen varsa söylesin.
Çorum’un susuzluğu devlete duyurulamamıştır. Bu memleketin insanından teşkil edilecek bir heyet, bakan veya başbakanla görüştürülmelidir. Milletvekillerimiz hep birlikte bunu bize en kısa zamanda temin etmelidirler.
İki aydır suyu akmayan evler var. Altı yıkanamayan beşikteki çocukların kalçaları yara olmaktadır. Çorumlu bu eziyete layık değildir.
Gelelim acil önlemlere:
1-Konaklı’daki çalışma hızlandırılmalı, verilen sözde durularak en geç 30 Ekim 1994 tarihinde Çorum’a su verilmelidir.
2-Yenihayat barajında şu anda 120-130 litre su mevcuttur. Buranın müteahhidi ekonomik krize girmiş, iş durmuştur. Barajın bitmesi beklenmeden isale hattına başlanmalıdır. Bu borular zaten döşenecektir. Buradan birkaç ayda şehre su verilebilir. Bu zor bir iş değildir. Ama bu işi becerikli çalışkan insanlar yapabilir. Tabii ki para da önemlidir 5 Nisan kararlarının arkasına sığınmak doğru değildir. Çorum’da toplu bir hastalık çıkmak üzeredir. İş yapan iller hükümetten takır takır para almaktadır.
3-Seydim Göleti çevresindeki daha önce, Toprak Su tarafından yaptırılan su toplama kanalları yıllardır temizlenmediğinden çevredeki sular gölete akıtılamamaktadır. Bu kanallar temizlenip Seydim Göleti beslenmelidir. Ayrıca su çıktığı için ekilemeyen arazi de çiftçilere kazandırılmalıdır. Kanalların 1-2 ay sonra temizlenmesi mümkün değildir.
4-Alaca Barajından bu yıl içinde su getirilmelidir. Neden getirilmiyor bilmiyoruz? Lafı bile edilmiyor. İlgililerden yazıma cevap bekliyorum. 26.09.1994
Saygı ve sevgilerimle.