‘Çek yeğenim, yakışıklı olsun!’

Üretim kolaylaştı, ürün sayısında, çeşidinde hayal edilemeyecek boyutlarda artış oldu. Birçok meslek dalında yıllar boyu süren; çıraklıktan başlayan öğrenme süreci tarihe karıştı. Belki bu yüzden bizler var olan, kolay yoldan elde edilen bütün güzellikleri çok çabuk tüketmeye başladık.
Bir günde adı sanı duyulmamış, her hangi bir müzik eğitimi almamış birileri bir anda sanatçı oluyor. Eline mikrofon alan kişi bayansa, toplumun değer yargılarına uygun bir görünüşe sahipse süper star olması için hiçbir engel yok. Sadece müzik alanında bu türden sanatçılar yetişmiyor!
Teknolojiye bağlı olarak ortaya çıkan, yine ona göbekten bağlı olarak gelişen fotografçılık, bu anlayıştan farklı duramazdı. Sayısal (dijital) fotograf makinelerinin yaygınlaşması; geçmiş yıllara göre ucuzlaması kaçınılmaz sonuçları beraberinde getirdi.
Film kullanılan makineler alınıp satılmaz oldu. Kodak gibi dünyanın sayılı firmalarından birisin adı sanı duyulmuyor. Şehirlerin gözde yerlerindeki fotograf stüdyolarının bir kısmı kapandı; ayakta durmaya çalışanlar ise kirası daha düşük dükkanlara taşındı.
Günümüzde fotograf sanatçısı olduğunu söyleyen kaç kişi agrandizör, tab, siyah beyaz film, renkli film, slayt, film banyosu, negatif, leica sözlerinden bir anlam çıkarır?
Yıllar öncesinde Kocaeli’nde özel sektörde çalışan, Kask’ın ve TFSF’nin başkanlığını yapmış olan Özcan Taras’ın dernek bülteninde yazdıklarını anımsıyorum:
“İyi bir fotografçı olabilmek için müzik dinleyin, kitap okuyun, sinemaya gidin, tiyatroya gidin. Daha sonra fotograf çekin.”
Yıllar öncesinde bir resim öğretmeni sergi açmıştı. Resimler hakkında konuşurken bir bölümdeki resimleri çizdiği günlerde sadece şiir kitaplarını okuduğunu söyledi. Çok yakından tanıdığım, başarılı olduğuna inandığım bir ressam sergiye geldi. O resimler için söylediği ilk sözler “Bunlar şiir gibi olmuş.”
Gazete okuyucularının ilgisini çekeceğini düşündüğüm fotograf sanatçılarını sizlere tanıtmaya çalışacağım. Onların yaptıklarını öğrendiğimizde sanatın, meslek aşkının ne olduğu farklı bir gözle göreceğiz.