Bende bir yumurta var, sende bir yumurta var.
Eğer sen bana bir yumurta verirsen,
Ben sana bir yumurta verirsem,
Yine sende bir yumurta, bende bir yumurta olur.
Sende bir bilgi var. Bende bir bilgi var.
Şayet, ben sana bir bilgi verirsem,
Sen bana bir bilgi verirsen,
Sende iki bilgi, bende iki bilgi olur.
                                 Konfüçyüs

Bilgi alışverişinin toplumda kültür zenginliği yaratacağı en sade şekilde anlatılmış,
Şimdi biz de size en sade şekilde Ece Banyo'nun tasarrufla ilgili yaptığı çalışmayı anlatacağız.
Ece banyo klozetlerini 4 litre, hatta bazı modelleri 3 litre su ile temizlenecek şekilde dizayn etti ve başarılı oldu.
Evimizde Ece Banyo akıllı klozetlerinin ilk örneklerinden var. Son derece memnunuz. Tahareti el değmeden gerçekleştirmesi insana huzur veriyor.
Yeni modellerde duvara gömülü rezervuarlar iki boşaltma düğmesine sahip. Örneğin büyük tuvalet temizliği için büyük düğmeye bastığınızda 4 litre ile temizliği sağlarken, küçük tuvalet için küçük düğmeye bastığınızda yarısından daha az su harcıyor. O da temizliğin sağlanmasına yetiyor. Son derece önemli rakam. 4 kişilik bir ailede; gündüz ve gece kişiler 4 defa küçük tuvalete çıksa 16 defa rezervuara basılacaktır. Her basılışta 2 litre su tasarrufu sağlandığı zaman yaklaşık olarak ayda 1 ton senede 12 ton yapar. Türkiye’de 20 milyon konut var. Bunlardan 5 milyonunda bu tasarruf sağlansa 60 milyon ton su yapar. Bu rakamın burada kalmayıp 100 milyon tona kadar tırmanacağı düşünülebilir. Binalarımız modernleşiyor ve günden güne her bakımdan gelişiyor. Bu gelişme için klozet ve rezervuar sisteminin kalitesi gözden kaçabilir. Mimarlarımızın ve bina yapımcılarımızın küçük görünen bu detayın önemini göz ardı etmeyeceklerini umuyorum.
Konuyu irdeleyince eski klozetlerimizin su canavarı olduğu ortaya çıkıyor.
-Sır kalitesi yeterli olmayanlar temizlenmek için çok su istiyor. Ayrıca bunların içinde boğazı gereğinden büyük olanlar çoğunlukta. Bunlara 6 litre su az bile geliyor.
-Rezervuarların boşaltma kısımları çok çeşitli, içlerinde bilinçli kullanıldığı zaman tamamını boşaltmadan idare edilecekler var, ama o bilinç sahibini bulmak çok zor.
Ayrıca basmakla, çevirmekle veya çekmekle suyun tamamını boşaltanlar çoğunlukta. Bunların yenilenmesi kullanıcıların faydasınadır; az su parası öder. Belediyelerin faydasınadır; su ihtiyacını sağlamakta zorlanmazlar, hafiflerler. Ülkenin faydasınadır; genel su israfı azalır.
Bu durumda aciliyet ortaya çıkıyor. Değişimin başlatılması ve hızlandırılarak devam etmesi gerekiyor.
Nasıl olacak ?
Oldukça kolay olacak !
Yaşlanmış otomobilin yenilenmesi için teşvik uyguluyorsun da…
Yenilenmesi gereken binanın yenilenmesi için teşvik uyguluyorsun da…
Bunların yanında yenilenmesi minik külfet getirecek, üstelik açtığı zarar hacmi ile mukayese edilmeyecek kadar büyük olan minnacık klozeti mi düzenleyemiyorsun!!!
Hatırlatması bizden.
Çözüm ; devletten veya belediyeden.
En güzel günler sizlerin olsun…