ABD, kendi kazdığı çukura düşmek üzereyken Suriye konusunda dümen kırmıştır. Sahne, ABD, İngiltere, İsrail eliyle kurdurulan IŞİD denen çakma terör örgütüne teslim edilerek zaman kazanmanın peşindedirler.
BOP çöktü diyenlerin kulakları çınlasın.
BOP, Arap Baharı sürecinde Irak’ın işgaliyle birlikte Ortadoğu’da demografik yapı değişmiş, değiştirilmektedir, Bu demografik zorlama “Bağımsız Kürdistan” veya İkinci İsrail amacına hizmet etmektedir.
Bin yıldır Kuzey Irak’ta yaşayan Türkmen nüfus bölgeden sürülürken Kürt nüfus taşınmış ve taşınmaktadır.
Irak’ta bir bölge valisi olan Barzani, ABD gezisinde devlet başkanı töreniyle karşılanmıştır. Niye ki?
Barzani’nin yedi günlük ABD ziyareti sonrası verdiği demeçler altı çizilerek okunmalıdır.
Barzani, başta IŞİD saldırıları olmak üzere Bağdat, Erbil ilişkileri bağlamında Kürdistan’ın olası bağımsızlık ilanını ABD yetkilileri ile görüşmüştür. Görüşmelere ABD Başkanı Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Kürdistan Başkanı Barzani ile birlikte her iki ülkenin üst düzeyde yöneticileri katılmıştır. Barzani ayrıca ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve Senato üyeleri ile bir araya gelmiştir.
Obama ile Barzani’nin görüşmesi ardından taraflarca, ABD ve Kürdistan heyetlerinin her konuyu detaylarıyla masaya yatırdıkları, görüşmenin mutabakata varılarak başaralı geçtiği açıklanmıştır. Ancak, gerek Beyaz Saray gerekse Kürdistan heyeti tarafından masaya yatırılan konular ve mutabakata varılan noktalara ilişkin ayrıntılı bir açıklama yapılmamıştır.
TOPLANTILARIN ANA KONUSU,KÜRDİSTAN’IN BAĞIMSIZLIĞI
Buna karşın Kürdistan Federe Hükümeti ve ABD’nin müttefik iki güç olduğu, bölgede güvenlik ve IŞİD’in geriletilmesi konularında Kürdistan Federe Hükümeti’nin doğrudan ABD’nin muhatabı olduğu Amerikalı yetkililer tarafından özellikle dile getirildi.
Irak Kürdistan Bölgesi Federe Başkanı Mesut Barzani’nin sırasıyla Amerika Ticaret Merkezi, Atlantik Konseyi Enstitüsü ve ABD’de yaşayan Kürtlerle buluşmasında yaptığı konuşmalarda Beyaz Saray görüşmesinin ayrıntıları bir ölçüde anlaşılmıştır.
Her üç toplantının ana konusunun Kürdistan’ın bağımsızlığına ilişkin olduğunu, Kürt ulusunun kendi geleceğine kendisinin karar vereceğini belirten Barzani, Kürdistan’ın bağımsızlığının Kürtlerin doğal hakkı olduğunu bir kez daha vurgulamıştır.
“IRAK BÖLÜNECEK, BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN YOLDA”
Atlantik Konseyi Enstitüsü’nde “Kürdistan’ın olası bağımsızlığına ilişkin bir tarih verebilir misiniz?” sorusuna Barzani, “Belirli bir tarih vermem ancak, bağımsız Kürdistan yolda. Irak’ın toprak bütünlüğü uzun sürmeyecek” demiştir.
IŞİD savaşı sonrası farklı bir durumun ortaya çıktığını söylen Barzani, daha önce hiçbir devletin ‘Kürt devleti’ sözünü duymak istemediğini hatırlatarak, ancak şimdi birçok ülkenin açıktan bağımsız Kürdistan’a giden süreci desteklediğini ifade etmiştir.
Daha önceki ABD ziyaretlerini bu ziyaretle kıyaslayan Barzani, gerek ABD Temsilciler Meclis’inde gerek Senato’da gerekse sivil toplum örgütlerinde Kürdistan’ın bağımsızlığını destekleyen ve Kürdistan’ın yanında olacak önemli sayıda Amerikalı dostları görmekten memnun olduğunu söylemiştir.
Irak’ın yakın gelecekte ikili federal yapıdan, Şii, Sünni ve Kürtlerden oluşan üçlü konfedere bir yapıya geçmesi beklenen durumdur. Konfedere bir Irak, başta ABD olmak üzere uluslararası kamuoyunun projesi olarak gündemde tutulacaktır.
Mesut Barzani’nin ABD gezisi sırasında “Irak bölünecek” belirlemesi, Kürtlerin konfedere bir Irak’ın sorunlarını çözümüne katkı sunacağına inanmadığının açık telaffuzu olarak değerlendirilmelidir.
Uluslararası kamuoyu ününde Kürtlerin (Barzani), oyunbozan pozisyonuna düşmemek için bu projeye açıktan karşı olduklarını söylemeleri -köprüyü geçene kadar- mümkün değildir.
Konfedere Irak’ın gereken sonucu vermemesi durumunda, Kürtlerin diyalog ile barışçıl yollardan Bağdat’tan ayrılarak bağımsızlıklarını ilan etmeleri bu eşiğin geçilmesinden sonra gündeme gelmesi beklenen hamle olacaktır.
BARZANİ, ZİYARETLERİNİ AVRUPA’DA DEVAM ETTİRECEK
ABD gezisinden memnun ayrılan Irak Kürdistan Bölgesi Federe Başkanı Mesut Barzani’nin, Avrupa’ya geçerek Çek Cumhuriyeti ve Macaristan ziyaretleri yapacağı basına yansımıştır.
Bütün bu gelişmeler BOP denen ABD/İsrail/İngiltere projesinin çökmediğinin, değişen şartlara göre yeni taktik hamlelerle sürdüğünün göstergesidir.